Patanegra in grižljajčki

Na hladen a prijeten sredin večer, se je v Bistroju Zvezda zbrala vesela druščina prijateljev in ljubiteljev okusnih španskih tapasov, mi  smo jih poimenovali  kar grižljajčki, ki bodo lahkotno popestrili marsikateri zimski večer ob dobrem kozarcu vina ali piva in nam priklicali pristne okuse Španije.

Španski večer pa ne bi bil popoln, če v našo novo ponudbo ne bi vključili tudi kraljice vseh pršutov – španske patanegre.  Da bi našim gostom lahko ponudili le najboljše, smo se odločili za prvake v proizvodnji te mesnate poslastice. Sanchez Romero Carvajal je podjetje, ki tako kot Zvezda strmi k popolnosti in samo najboljšim gurmanskim užitkom. V svoji bogati zgodovini se lahko ponosno predstavijo kot začetniki pridelovanja patanegre (black hoof).

Poslastica, ki prvotno prihaja iz jugozahoda Španije, je svojo zgodbo začela v majhni vasici Jabugo – domu divjih črnih prašičev – že davnega leta 1772 pod okriljem podjetja Osborne, ki je  leta 1879 pričelo sodelovati  s podjetjem  Sanchez Romero Carvajal  in tako postavila na noge močno blagovno znamko iberske šunke, ki je danes svetovno znana  pod imenom 5J.

Tako kot vsak pršut ni dober pršut, se tudi španska patanegra močno razlikuje v kakovosti. Podjetje Sanchez Romero Carvajal  proizvaja samo najboljše 100% iberske šunke.  Njihovi prašiči se hranijo v naravi in so zadnje mesece pred zakolom (opravljen po visokih evropskih standardih) na izključno želodovi dieti, ki daje mesu sladek okus po oreščkih.

Njihova priznana znamka 5J je simbol odličnosti 100% iberske šunke, ki predstavlja izvirnost in ekskluzivnost , predvsem pa naravni okus te eksotične poslastice.

Ker ji v Zvezdi želimo izkazati častno mesto, smo temu primerno  povabili tudi predstavnika podjetja Sanchez Romero Carvajal,  gospoda Carlosa Marquina de Soto, ki je na samem sredinem dogodku predstavil bistvo vrhunske iberske šunke.  Počaščeni z njegovo udeležbo smo imeli možnost videti kako se pravilno streže  ibersko šunko, njegov nasvet je: Patanegro se reže ročno na stojalu, priporočljivo jo je jesti z roko, saj tako zaradi telesne temperature spusti sladko maščobo, ki je še ena odlična posebnost te jedi, saj vsebuje kar 56% zdravega holesterola  bogatega z vitaminom D.

Za popolni gurmanski užitek pa si ob patanegri privoščite še kozarec dobrega suhega cherry vina.

Vabimo vas, da se nam ob popoldnevih pridružite ob  kozarcu dobrega vina ali piva in z nami pozdravite špansko kraljico pršutov 5J ter  Zvezdine slastne grižljajčke v Bistro Zvezda.

Posebna zahvala gospodu Carlosu Marquina de Soto za njegovo udeležbo na samem dogodku in njegovi predanosti do izobraževanja o tej gurmanski delikatesi.